Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Kütahya Gediz göveci tescil edildi

Gediz güveci'ne coğrafi işaret tescil belgesi verildi
KÜTAHYA'nın Gediz ilçesinde, uzun senelerden beri ilçenin unutulmaz damak tadı olarak malum ve eşi olmayan özelliğe sahip meşhur 'Gediz güveci' Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.

Kütahya Gediz göveci tescil edildi
Kütahya Gediz göveci tescil edildi  

Kütahya'nın Gediz ilçesine has, erkeç etinden yapılan 'Gediz güveci' coğrafi işaretle koruma altına alındı. 
Gediz Belediye Başkanı Muharrem Akçadurak, 
Gediz güveci'ni nesilden nesile aktarmak istediklerini anlatım ederek, ülkenin ve bölgenin ekonomik kalkınmasına termal, kayak ve turizm yatırımlarıyla verdikleri katkının yanında yerel ve kültürel değerlerin de korunması için projeler hazırladıklarını belirtti. 
Bölgenin tek coğrafi işaret tescil belgesi alan ürününün 'Gediz güveci' bulunduğunu söyleyen Akçadurak, "Yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından değerlendirilmesi sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 'Gediz güveci' coğrafi işaret tescil belgesi almaya hak kazandı. 
Gediz Belediyesi'nin girişimleri sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret belgesi almanın mutluluğunu ve onurunu yaşıyoruz. 
Bu belge ile 'Gediz güveci' yasal koruma dibine alınmıştır. 
Bölgenin ve Gediz'in ilk coğrafi işaretli ürünü olarak da bu oldukca önemlidir" dedi.

Gediz Göveci (Güveci ) Tarifi'nin Yapılışı

Güveç ismini kullanılan toprak kaptan alır. 
Gövecin olması için, kullanılan toprak kabın yağlanarak fırınlanması lazım. 
Gövecin kendine has kokusunu bu fırınlanmış olan kap verir. 
Toprak kabın fırınlanması: Kullanılan kap güveçte olabilir, çömlekte. 
Toprak kabın içerisine et hasım konarak fırında iyice yağlanarak fırınlama işlemi yapılma olur. 
Ya da ilk defa yeni toprak kap kullanılacaksa, oldukça yağlı et olmalı ki yağlar toprak kaba sinsin.



Kullanılacak et genelde erkeç eti olur. 
Erkeç keçinin  enenmiş olanıdır. 
Eneme ise hayvanın yumurtalarının sıkılması anlamına gelir(kısırlaştırma). 
Oğlak ve kuzuda olur. 
Göveç evde yapılacağı için etin ön kol denilen yer ve onun devamındaki kaburganın bir kısmı tercih edilmelidir. 
Etler orta büyüklükte parçalanır. 
Yağlı kısım alta gelecek biçimde, gövecin içerisine konur.

Fırına konur. Fırın, 150 derece benzer biçimde ısıtılır. 
Toprak kabın ağzı yeniden toprak kap yada çömlek ise çömleğin kapağı ile kapatılmalıdır. 1 saat kadar fırında beklettikten sonrasında fırından çıkarılır. 
Bu sefer üstteki etler alta, alttakiler üste getirilir. 
Etin içine soğan doğranır, soğandan sonra salça su ilave edilerek salçalı su halinde ete eklendikten sonra yine fırına konur. Fırında 2 – 2,5 sat kadar pişirilerek göveç pişirilmiş olur.

Yorum Gönder for "Kütahya Gediz göveci tescil edildi "